tisdag, augusti 09, 2005

Telias idiotiska regler

I eftermiddags blev jag riktigt irriterad på Telia och på hur de försvårar för studenter.

På lördag ska jag åka utomlands och under den vecka jag ska vara borta vill jag att andra ska kunna nå mig på mobilen. Sist jag var utanför Sverige så upptäckte jag att jag inte kunde ringa eller ta emot samtal, bara skicka och ta emot sms. Nu trodde jag att jag enkelt skulle kunna ta bort den här samtalsspärren om jag besökte Telias butik, men oj, så fel jag hade!

Igår gjorde jag ett första försök. Det jag fick veta då var att jag måste ha en viss inkomst för att det skulle gå. Först ville de se ett arbetsgivarintyg, men sen sa de att studiemedel var ok också, så ett beslut från CSN skulle räcka. Därför gick jag tillbaka till Telia-butiken idag med ett sådant.

Men inte gick det nu heller! Idag fick jag höra något annat: studiemedel räcker inte alls. För säkerhets skull hade jag med mig ett lönebesked också, från det deltidsjobb som jag hade t.o.m. juni, men det godkändes inte heller eftersom jag har slutat med det nu. Totalt kommer jag att ha en årsinkomst på cirka 45 000 kronor och dessutom fullt studiemedel, men det duger inte enligt Telia. Mitt problem är att jag inte kommer att ha någon deltidsanställning under resten av året och att den stora delen av mina inkomster är arvoden för olika typer av uppdrag och sådana räknas inte eftersom jag inte får dem månadsvis (även om de deklareras som inkomst av tjänst...)! Arbetsgivarintyg är det enda som räcker tydligen...

För att testa en sista utväg frågade jag om det skulle gå bra med någon slags borgensförbindelse från mina föräldrar, men av någon anledning fanns det inte heller någon sådan möjlighet.

Slutsats: Jag har just nu inte minsta lilla chans att kunna ta bort spärren för utlandssamtal. Visst, det är väl inte hela världen att jag inte kan ringa under de dagar jag är utomlands, men jag blir arg på Telias inställning och bristen på tillmötesgående.