onsdag, september 07, 2005

BÅDE smärta och förnedring

Igår började Svenska Dagbladet en ny artikelserie på sin Idag-sida. De skriver om någonting som tas upp i medierna med jämna mellanrum, uppmärksammas en del i samband med det och sedan glöms bort - utan att det verkar göra något större avtryck. Det handlar om en sjukdom, vulva vestibulit, som kvinnor drabbas av. Den som är drabbad har starka smärtor, brännande eller svidande, vid samlag och i en del fall även till vardags (av att använda tampong, att cykla, att ha tajta jeans osv).

Forskare tror att 3-5 procent av alla kvinnor i åldern 20-29 år (ni vet den där åldern när många söker en partner, kanske vill skaffa barn...) är drabbade. 13 procent (var åttonde kvinna!) hade någon slags samlagssmärta enligt en undersökning i Sundsvall. Det är rent ut sagt för jävligt att en massa unga kvinnor ska drabbas av något sådant här, och ingen vet ens vad som orsakar det eller hur det ska botas!?! Kanske dags att satsa lite resurser på att lösa det här problemet!

Det som gör det hela värre är att det knappast kan vara särskilt lätt att prata med vem som helst om det. "Ja, jag är sjuk, jag har ont när jag har sex." Flera kvinnor vittnar också om dåligt bemötande från en del gynekologer som inte har haft någon koll på vad det handlar om: "Du måste försöka bli lite mer upphetsad, då gör det inte så ont." eller "Om du bara slappnar av lite mer så ska du se att det går bättre." Ja, det verkar ju himla lätt att följa de råden för den som är rädd för att det ska göra ont. Den enda effekt dessa kommentarer får är väl att kvinnan drar sig för att gå till läkare och få höra fler sådana saker.

Nej, usch, riktigt sorgligt är det!