måndag, december 05, 2005

Att bli politiskt aktiv

Idag har UNT en artikel om moderaternas traineeutbildning för de medlemmar som vill engagera sig som förtroendevalda och i en faktaruta nämner de också den utbildning som folkpartiet anordnar, Kandidat 2006. Den senare går jag själv och jag tycker att det är en mycket bra idé att ha sådana här utbildningar, men för att få fler personer att engagera sig politiskt aktiva räcker inte sådana initiativ.

För det första är det idag ett stort steg för många att bli medlem i ett politiskt parti. För egen del började jag med kårpolitik och kände därefter att jag ville göra mer. Att då ha varit (och vara) aktiv i ett kårparti gjorde det på något sätt lättare att skriva under på ett partiprogram, även om jag naturligtvis inte håller med om det till 100 procent. Dessutom hade jag lärt känna ett flertal andra som själva var aktiva i olika partier och lockades av tanken att fortsätta arbeta med politik. Utan dessa omständigheter tror jag inte att jag skulle ha blivit medlem - politikerföraktet fanns även hos mig. Nu möter jag det istället hos andra människor, till exempel hos familjemedlemmar som säger att "Va!? Politiker kan du väl inte vilja vara? De är ju ingenting att ha!" Med andra ord: partierna måste hela tiden fundera över varifrån politikerföraktet kommer och arbeta för att minska detsamma.

För det andra är bemötandet mot de nya medlemmarna viktigt. Jag vet själv hur lätt det är att prata med dem som jag redan känner, istället för att prata med den som är på sitt första möte, men usch, vad svårt det kan vara att gå på ett andra möte om ingen "såg" en den första gången. Det är inte alla som klarar av att gå fram och säga "Hej! Vad kan jag göra?"

För det tredje kan det vara klokt att reflektera över hur partierna tar fram sina kandidater inför valen. Hur mycket säger ett internt provval om personernas lämplighet för olika uppdrag? (Nej, det här inlägget handlar inte om bitterhet över dåligt provvalsresultat - för min del gick det mycket bättre än jag hade trott :-) ) Naturligtvis kan det ge en viss fingervisning om hur redan aktiva personer har arbetat, men för nya medlemmar kan det vara svårt. Tyvärr har jag inget bra alternativ till det här systemet. Någon annan som har något alternativ? Eller andra bra idéer om hur partierna kan få fler att intressera sig för politik och/eller engagera sig?

3 Comments:

At 09 december, 2005 02:07, Blogger Laurizio said...

Trevligt att hitta fler liberala studenter ute på nätet!

Håller helt med dig om att utbildningar av dessa slag är bra, det svåra är nog som sagt att få folk att få upp ögonen för partier i första läget.

Politikerföraktet är nog det största problemet vi har idag och alla partier från höger till vänster borde ta sig en rejäl funderare på hur de förmedlar sin politik. Vad hände med politiker ute på gator och torg? Var är debatten och diskussionen? Måste få folk att förstår att allt kan ses som politik och att allt som beslutas får påverkan på deras liv. Mer raka rör med andra ord!

Vad jag läst så verkar ni göra ett bra jobb i LS Uppsala i höst. Fortsätt så, så kommer jag och hjälper till i vår!

 
At 27 mars, 2006 03:17, Blogger Lundensis said...

Partipolitik är inget för riktiga män.

 
At 28 april, 2010 16:10, Blogger Scarboni said...

Hej.
Jag såg att du bloggade om politiskt aktivitet och undrar om du kanske skulle kunna publicera våran lilla enkätundersökning som vi gör i samband med våran C-uppsats. Den handlar om hur vi kan utveckla en bättre dialog mellan medborgare och kommuner / politiker med hjälp utav Internet som verktyg.
Länk: https://spreadsheets.google.com/viewform?hl=en&formkey=dEFBWDY0cnhtcHlxTklXM2ZIUkhPWFE6MA

 

Skicka en kommentar

<< Home